ISPITIVANJE I ZAMJENA TERMOSTATA

 

 

 

Na sobnoj temperaturi termostat ima normalno zatvorene kontakte (kod dvostrukih), odnosno normalno zatvorene kontakte (kod jednostrukih).Na prikljucne stopice prikljuciti ommetar ( om x 1 ) i provjeriti dali je kontakt zatvoren, a ako jeste, onda lagano zagrijavati termostat plamenom svijece sve dok se ne otvori kontakt ( kazaljka ommetra ce pokazati beskonacan otpor ). Ispitivanje termostata može se izvršiti i u vodi stim što trba zagrijavati vodu u kojoj je uronjen termostat, a kad on otvori kontakte onda izmjeriti temperaturu vode termometrom. U protivnom, ako je kontakt prije zagrijavanja vode otvoren ili kod kljucale vode zatvoren, tada je sigurno neispravan termostat. Pošto se u novije vrijeme u jedno kuciste stavljaju dva termostata, bilo koji da je neispravan, oba se mjenjaju , jer nije predvidjena popravka.

Termostat je element mašine, koji se najrjedje kvari, a kvar može nastupiti uslijed kratkog spoja na grijacu, i pri tom dolazi do zaljepljivanja kontakta, a ponekad i do deformacije. To se dešava kod direktnog vezivanja termostata u kolo grijaca. Na termostatima nisu predvidjene popravke, vec se zamjenjuju novim.

Zamjena termostata je vrlo jednostavna stim da je vrlo bitno da gumeni nosac cvrsto legne u ležište, koje je predhodno namazano odgovarajucim ljepilom, a potom se prikljuce odgovarajuce žice na predvidjena mjesta.